25 éve indult a GSM szolgáltatás – 25 aprócska, erősen szubjektív, de fontos tény

A 25. születésnapját ünnepli a magyar mobiltelefónia, vagyis annak GSM időszaka, hiszen a korai 0660-s, táska méretű mobilok után pontosan 25 éve vette kezdetét Magyarországon a „mobilkorszak”. Bátran ki lehet jelenteni: a GSM elindulásával alaposan megváltozott az életünk.

Amikor ma arról beszélünk, hogy változtatja majd meg a világot a gépek internete, az 5G és/vagy a mesterséges intelligencia, akkor egy percre talán érdemes felidézni, mi volt 25 éve.

 • 1: Hogy maradjunk a kaptafánál, ma aligha képzelhető el, hogy egy újságíró mobil/okostelefon/mobilnet/laptop vagy tablet nélkül menjen el egy eseményre, pláne, ha tudósítania is kell.
 •  2: Akkoriban ez volt a természetes, lement az esemény, jegyzeteltünk (papírral, tollal, ceruzával), kérdeztünk (válaszoltak), jegyzeteltünk, majd bementünk a szerkesztősége és megírtuk a cikket, ami másnap megjelent (amennyiben napilapnál dolgoztunk).
 • 3: Én MTI-s voltam, mi, ha fontos volt a téma és a gyorsaság, kerestünk egy utcai telefont, s ha találtunk, akkor telefonon bediktáltuk a tudósítást a szerkesztőségben dolgozó gépírónőnek, vagy „beírónak”.
  • Gépíró(nő), ez a munka kb. megszűnt, vagy legalábbis nem nagyon hallok manapság olyat, hogy valaki nem leírna, hanem lediktálna bármit is valakinek.
  • Persze akkor a cikkek még jobbára írógépen készültek, bár már voltak számítógépek is.
 • 4: Az MTI-ben a cikkek, tudósítások „szélvészgyorsan” megjelentek, idézték, átvették a TV-k (vagy a TV, még egyes számban) és a rádió, esetleg még aznap az Esti Hírlap, majd másnap az, vagy az MTI híre, vagy a lapok saját cikke megjelent a napilapokban.
 • 5: Online sajtó még nem volt, az InterNettó is csak 1995 őszén, majdnem másfél évvel a GSM után indult el.

 

A rendezvény

1994. március 23-án az akkor még csak az indulást tervező Pannon GSM, ha jól emlékszem, talán az egyik tulajdonos országának nagykövetségén (talán a Dán követségen?) tartotta a bemutatkozó rendezvényét. Ott kaptam a képen szereplő, mai bankkártya méretű, majdnem igazi SIM-kártyát, a hátán az akkori tulajdonosi szerkezettel.

Nemsokára már működő SIM-em is volt, s beléphettem a mobil korszakba, de arra azért még várni kellett pár napot/hetet.

Néhány nappal a Pannon GSM (ma Telenor) és a Westel 900 (T-Mobile/Telekom) indulása előtt álltunk. Sokan voltunk, újságírók, a majdani Pannon GSM vezetői – köztük Drozdy Győző, aki akkor is, ma is a cég egyik vezetője – latolgattuk az esélyeket, kilátásokat, de nem hiszem, hogy volt, aki előre látta volna, mekkora változás kapujában állunk.

A rendezvényről az alábbiakban számolt be az MTI, nyilván még vezetékes telefonon. Sajnos nem tudom/nem emlékszem, hogy ki írta ezt az anyagot, de nagy valószínűséggel nem én, mivel én az MTI-n belül az MTI-ECO/Econews hírszolgálatánál dolgoztam, sok esetben párhuzamosan az MTI-s kollégával.

Ami azonban talán ennél is érdekesebb:

 • 6: Fontos volt kimondani, hogy a hívásokért csak a hívó fél fizet – hiszen akkoriban ez még nem volt általános gyakorlat.
 • 7: Volt még csúcsidejű és csúcsidőn kívüli tarifa.
 • 8: A szolgáltatás ennyiből állt, nem volt semmi más, még SMS-sem.
 • 9:Nem volt még feltöltőkártyás telefonálás
 • 10: Újdonság volt a roaming is, így nagy durranásnak számított, hogy „az induláskor elérhető lesz a készüléktulajdonos a Skandináv-országokban, és április folyamán megkötik az egyezményeket Németországgal, Angliával, Franciaországgal és Svájccal is.”
 • 11: A beszéd percek ára nem is olyan rossz mai szemmel – a gond csak az, hogy picit más volt a forint értéke akkor.
 • 12: Ugyanez igaz a legolcsóbb készülék 86 ezer forintos árára – hiszen akkor a KSH adatai szerint 33,939 Ft volt az egy havi bruttó és 23,424 havi nettó átlagkereset Magyarországon.
 • 13: Ehhez képest nem volt pesszimista a korai Pannon „egy év alatt mintegy 12-18 ezer előfizetőre számít” mondása…
 • 14: 1994-ben, a GSM indulásakor még nem beszéltünk G-kről, azaz generációkról, csak jóval később, a 3G érkezése körül lett a GSM a 2. generáció, a korábbi mobil technológia pedig az első.
 • 15: 1994-ben mindössze 738,8 ezer vezetékes telefonvonal volt Magyarországon – ezért is kellett mindig keresni egy telefont.
 • 16: A csúcson a vezetékes vonalak száma 3,799 millió volt 2000-ben. A mobil térhódítása miatt ekkor kezdett a vezetékes vonalak száma csökkeni.
 • 17: 2000-ben már három szolgáltató volt a piacon – hiszen 1999-ben megérkezett a Vodafone is – s a mobil előfizetések száma meghaladta már a 3 milliót.
 • 18: 2001-ben haladta meg a mobil előfizetések (havi díjas és előre fizetős együtt) vezetékes előfizetések számát…
 • 19: 1994-ben talán még az is elképzelhetetlennek tűnt, hogy egyszer ez is bekövetkezhet…
 • 20: MMS
 • 21: Okostelefon
 • 22: Mobil alkalmazások
 • 23: Mobilnet
 • 24: A PC-énál, laptopnál erősebb mobilok
 • 25: Hírek, reklámok, filmek, videók, rádió, fényképezés és zenehallgatás, vekker és notesz, navigáció és útíkönyv, stb, stb: minden mobil

És akkor az a bizonyos történelmi MTI hír:

A Pannon GSM megkezdi a kereskedelmi szolgáltatást

1994. március 23., szerda – A Pannon GSM pénteken megkezdi az első magyar digitális rádiótelefon-rendszer kereskedelmi szolgáltatását. Bár a hivatalos megnyitó-ceremóniára csak hétfőn kerül sor, az előfizetők a Pannon GSM Váci út 37. szám alatt megnyíló bemutatótermében már a pénteki naptól megvásárolhatják a korszerű, tenyérben is elférő mobil telefonkészülékeket – tájékoztatta az újságírókat a kilenc céget tömörítő nemzetközi vállalkozás vezetője szerdán.    

A szolgáltatás az eddigi analóg rendszernél jóval olcsóbb lesz. Egyszeri csatlakozási díjként 25 ezer forintot kell fizetni, s emellett 2500 forintba kerül a havi előfizetés. Csúcsidőben, azaz 7 és 18 óra között percenként 27 forint, csúcsidőn kívül 17 forint lesz a percenkénti tarifa. A legolcsóbb készüléket 86 ezerért, míg a legdrágábbat 105 ezer forintért lehet megvásárolni.
A szolgáltatás kezdetben csak Budapest területén vehető igénybe, ám a nyár előtt a fejlesztés már eléri a Balaton térségét is. Mivel a 900 megaherzes digitális rendszer európai szabvány, ezért az előfizetők külföldön is használhatják berendezéseiket. Már az induláskor elérhető lesz a készüléktulajdonos a Skandináv-országokban, és április folyamán megkötik az egyezményeket Németországgal, Angliával, Franciaországgal és Svájccal is. A Pannon GSM egy év alatt mintegy 12-18 ezer előfizetőre számít, az első nyereséges évet pedig három-öt év múlva szeretné zárni.
A most induló szolgáltatásnál újdonság, hogy csak a hívó fél fizet. Mivel a készülékek az analóg berendezésektől eltérően tömeggyártásban készülnek, várható, hogy az árak néhány hónap alatt jelentősen csökkenni fognak. Mint ismeretes, a GSM-rendszerre Magyarországon két társaság kapott koncessziót az államtól, a Pannon GSM mellett a Westel 900 Rt. is. Az információk szerint a Westel rövidesen szintén beindítja a kereskedelmi szolgáltatást. (MTI)

Megosztás