Kerekítve gyorsabb. Vagy nem?

Amikor számok alapján írunk, s valóban a rendelkezésünkre is állnak az adatok nagyon egyszerű a helyzetünk. Kivéve, ha addig bonyolítjuk a dolgot kerekítésekkel, “közel” és “majdnem” szavakkal, amíg végül csak az nem lesz kiolvasható a leírtakból, amit maguk a számok mutatnának, ha hagynánk őket mutogatni.

Szuper és tényleg örvendetes hír, hogy a magyar mobilhálózatok (4G) a világ élvonalában vannak, gyorsak, jó a lefedettség, a „mobilos videózás élménye tekintetében pedig világviszonylatban a 2. helyet szerezték meg az ügyfelek mérései alapján”.

A tekintetében kifejezésen most gyorsan átlépünk, de ha azt írjuk, hogy „…Magyarországon a 4G szolgáltatásokat használók átlagosan másodpercenként 32,7 megabit (Mbps) letöltési sebességgel érhetik el az internetet. Ez közel kétszer olyan gyors, mint a 20 Mbps-os sebességet el nem érő globális átlag”, akkor a számokat is figyelő olvasóban felmerülhet a gyanú, ezek itten nem tudnak számolni? Vagy azt hiszek én nem tudok?

Magyarország az elsők között, de miért lenne a 32,7 közel a duplája a (kevesebb, mint) 20-nak?

A helyzet az, hogy a majdnem kétszer annyi az igaz, csak a fránya kerekítés picit belekavar az állítás hitelességébe. A valós átlag ugyanis 17.6 Mbps, s ehhez képest a 32,7 már kis túlzással tényleg majdnem kétszeres érték.

Az OpenSignal friss riportja  itt érhető el, a  “közel kétszeres” pedig az erről szóló sajtóközleményben.

 

Márton György

TKP Consulting

Megosztás