Napról napra egyre több remek idei zene munkához, szabadidőhöz

A jobbára home office-ban végzett munkának sok előnye és megannyi hátránya van, de az mindenképpen a jó dolgok közé tartozik, hogy fül-, vagy fejhallgató nélkül lehet zenét hallgatni. Akár hangosan is. Tekerd fel a volumét, s indulhat a 2019_besztof_50+!  (A lista folyamatosan bővül.)

Amikor nemrégiben megjelent a „Miért nem hallgatunk új zenéket 33 éves kor felett?” cikk, már bőszen böngészgettem, gyűjtögettem a 2019-es termést, avagy annak a javát. Rádióból ugyanis tényleg nem lehet az újdonságokról tájékozódni.

 

Szerencsére van azért megoldás, így állt össze az alábbi kis gyűjtemény, csupa idei, jobbnál-jobb zenékből. Persze minden szubjektív, s az ízlés valamennyire a korral is együtt jár, mármint a gyűjteményt összeállító korával, meg persze azzal a korral is, amiben élünk. Mentségemre szolgáljon, hogy régen is a hasonló zenéket szerettem, viszont ebben a gyűjteményben vannak bőven olyan előadók, akiknek korábban a nevét sem hallottam.

Talán némi elfogultsággal, de a lista egy jó kis Ozzy Osbourne számmal indul, majd mindjárt jön az egyik új kedvencem, a mongol HU zenekar és ez még csak a kezdet. Lesz itt még sok csemege. Például Iggy Pop, Rammstein, Alan Parsons, Jordan Rudess, vagy a Hollywood Vampires Alice Cooperrel, Joe Perry-vel és Johnny Depp-pel. Igen, „a” színésszel.

Igyekeztem változatos zenét összeállítani, Lana Del Rey-yel, Duff McKagan-nal (Guns N’ Roses), a régi időket idéző Eloy-jal, Ringo Strarr-ral, vagy például Miles Davis-szel, akinek idén jelent meg egy 30 éve a fiókban pihenő, eddig soha ki nem adott albuma.

Bekerült az összeállításba egy Santana dal az „Africa Speaks” albumról, de inkább csak jelzés értékkel, ennél az Osibisa is jobb volt. Hasonlóan, picit a tisztelgés miatt került a listára Bryan Adams Whiskey in the Jar feldolgozása, vagy a Whitesnake által idén elkövetett album egy felvétele.

Itt vannak a prog-rock nagyágyúk, köztük több számmal is a Tool. Az a zenekar, amely 2019-ben egy bő 10 perces, meglehetősen nem egyszerű számmal (Fear Inocolum) vezetni tudta a Billboard listáját és persze van Pál Utcai Fiúk is. Meg egy Mini dal is, de ez a Mini egy másik Mini. Török Ádám vajon mit szól ehhez?

A sok idei zene között ott szerepel Björk, Bródy János, Nick Cave (alighanem az év legjobb albumával), vagy Taylor Hawkins, a Coctail Riders társaságában.

Az ugye megvan, hogy a remekül éneklő Taylorkorábban Alanis Morissette-tel zenélt, amíg dobosként be nem szállt az egykori Nirvana dobos Dave Grohl Foo Fighters-ébe?

Az úr egyébként itt látható egy régebbi felvételen, amint Grohl-lal és a Queen-nel nyomják a Tie Your Mother Down-t.

 

A 2019_besztof_50+ lista néhány testesebb prog-számnak is köszönhetően lassan hét és fél órás, lassan elég egy egész munkanapra – s hol van még az év végi megjelenés dömping?

Természetesen a lista bővítéséhez szeretettel várjuk az ötleteket, javaslatokat! (Az idén újra megjelent, albumokat nem vettem figyelembe, hiába jók még mindig, csak azokat, amelyek újak, vagy annak mondhatóak.)

Kellemes zenehallgatást!

 

 

Megosztás