The Great Hack – A Cambridge Analytica sztori

Biztosan nem tökéletes, de mindenképpen tanulságos és nagyon megnézendő a Netflix „The Great Hack” dokumentumfilmje. Az adatvédelem, az internetbiztonság, a digitális képességek elsajátítása húzókifejezések, de ha kicsit jobban meg akarjuk érteni a dolgok működését, akkor erősen ajánlott ez a film.

Egyy tanórára alighanem hosszú a bő 2 órás film, de mindenképpen meg kellene nézniük a Facebookon felcseperedő gyerekeknek, az újságíróknak, a PR-eseknek és a marketingeseknek, és mindenkinek, aki használja a közösségi oldalakat, valamint azoknak is, akik minden „ellenjavallat” ellenére imádnak minden alkalmazást telepíteni, minden kérdőívet kitölteni.

 

A film nézése közben és utána is számos meg nem válaszolt kérdés merül fel, különösebb spoilerezés nélkül például, hogy „de miért ment Moszkvába?”, „miről tárgyalt Assange-al?”, „miért gondolta, hogy…?” s lehetne még folytatni – de nem igazán érdemes.

Inkább meg kell nézni és sokat beszélni, vitatkozni róla. Különösen mert a nyitva hagyott kérdések mellett a The Great Hack sokat meg is válaszol – az oknyomozásról, a Facebookról, a közösségi médiáról, vagy éppen a kincset érő – de általában elég felelőtlenül kezelt – személyes adatainkról.

Adataink védelméről, azok felhasználásáról és felhasználhatóságáról, az álhírek működéséről, a manipulációról, a választásokról és a demokráciáról. Már amennyiben van még olyan, hiszen miközben a közösségi média elvileg a világ összekapcsolásának, a jobb, tartalmasabb élet lehetőségének az eszköze, a film végkövetkeztetése szerint az lett a hatása, hogy pont a demokrácia, a tiszta választás lehetősége veszett el.

Megosztás